wonders

Vraag & antwoord

Hoeveel uur kraamzorg krijgen wij?

De hoeveelheid kraamzorg wordt bepaald aan de hand van het Landelijk indicatie Protocol (LIP). Wil je graag borstvoeding geven, dan is het basispakket 49 uur kraamzorg over 8 dagen. Geef je kunstvoeding, dan is dit 45 uur.   Aan de hand van het protocol kunnen er na de bevalling ook meer uren geïndiceerd worden, in overleg met en op indicatie van de verloskundige. De maximale kraamzorg; dus als jullie situatie dit vraagt, is 80 uur verdeelt over 10 dagen. 

Wat zijn de kosten voor kraamzorg?

Je basisverzekering vergoedt de uren kraamzorg die voor je zijn vastgesteld, meestal is dit 49 uur. Wel betaal je een eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Vraag bij je verzekeraar na wat je eigen bijdrage is. Dit kan namelijk per verzekeraar verschillen.

Mocht je aanvullend verzekerd zijn, neem dan contact op met je verzekering.  Het kan zijn dat je eigen bijdrage (gedeeltelijk) door de verzekeraar wordt vergoed. Misschien krijg je ook nog andere producten en diensten vergoed, zoals een kraampakket en advies van een lactatiekundige. 

Wanneer is het intakegesprek?

Het liefst plan ik het intakegesprek rond de 7de maand van je zwangerschap. Het kan ook eerder in de zwangerschap.

Wat als jij niet kan?

Geen enkele bevalling valt te plannen. Elke baby heeft zijn/haar eigen tijd om geboren te worden. Het komt weleens voor dat ik bij een ander gezin werk. In zulke situaties vertrouw ik op mijn vaste collega's om mijn "back up" te zijn. Soms is dat alleen voor de bevalling of voor een dag in de kraamweek. 

We houden altijd contact en samen kijken we wat er mogelijk is.

Moet het bed op klossen?

Is het bed lager dan 75 tot 90 cm hoog (vanaf de vloer tot de bovenkant van het matras) dan heel graag klossen onder het bed. 
Ik zal ook uitleggen waarom het fijn is als het bed verhoogt op klossen staat.  De eerste dagen van de kraamweek leef je vooral in bed om je goed te kunnen helpen bij de borstvoedingsmomenten is het fijn voor mijn rug als je dan wat hoger zit. Ook zal ik gedurende de hele week jouw controles doen op bed. 

Mocht er iets zijn waardoor dit niet mogelijk is, neem contact met mij op en dan kijken we samen naar een oplossing!